Problems with Atik 460ex

Discussion in 'Demo User Tech Support' started by Martyk22, Oct 23, 2014.

  1. Martyk22

    Martyk22 Standard User

    Joined:
    Oct 23, 2014
    Messages:
    4
    Camera connects ok and single exposures are no problem, but when I take continuous exposures I cannot stop them, the STOP button as well as all others are unresponsive and have to close program through Task manager to abort. I have rebooted and tried numerous times with same result and used this camera with other programs through ascom successfully in loop mode.

    I would appreciate any help with this matter.

    Thanks,

    Marty
     
  2. Tim

    Tim Staff Member

    Joined:
    Sep 25, 2014
    Messages:
    1,622
    Is it an ASCOM camera plugin you are using to connect MaxIm DL to the Atik? Do you have the latest Atik drivers/software installed?

    Can you provide your computer specs?
     
  3. Martyk22

    Martyk22 Standard User

    Joined:
    Oct 23, 2014
    Messages:
    4
    Is it an ASCOM camera plugin you are using to connect MaxIm DL to the Atik?

    Yes

    Do you have the latest Atik drivers/software installed?

    Yes, unless something has come out in the last week or so.

    Computer is a 6 month old Dell XPS with Windows 8.1 , 16 Ram
     
  4. Tim

    Tim Staff Member

    Joined:
    Sep 25, 2014
    Messages:
    1,622
    Is the latest Atik firmware installed?

    Does the same issue occur if you select "Artemis" as the Camera Model instead of using the ASCOM camera plugin?
     
  5. Martyk22

    Martyk22 Standard User

    Joined:
    Oct 23, 2014
    Messages:
    4
    Yes it is the latest firmware.

    I haven't tried Artemis. Can't try until tonight when I get home from work.
     
  6. Martyk22

    Martyk22 Standard User

    Joined:
    Oct 23, 2014
    Messages:
    4
    Tim,

    There is no "Artemis" option to choose from in the setup.

    Marty
     
  7. Tim

    Tim Staff Member

    Joined:
    Sep 25, 2014
    Messages:
    1,622
    If it is not there, then the MaxIm DL plugin was not installed when you installed the Atik software. Re-run the Atik setup software, and ensure MaxIm DL plugin is checked in the list during the install procedure.
     
  8. astroisme

    astroisme Standard User

    Joined:
    Sep 8, 2015
    Messages:
    8
    I have the same exact problem with my ascom driver. Im using a Atik 490 and the ascom driver does the same think. The artimas driver works but doesnt show the temp. only the percentage. Im using a gateway with widows 7. Thanks. David Klein astroisme@msn.com
     
  9. Chris Rowland

    Chris Rowland Standard User

    Joined:
    Oct 10, 2014
    Messages:
    18
    I think I was contacted about this a little while ago (I wrote the ASCOM driver for the Atik cameras) and what emerged was that for some reason no stop command was being sent by MaxIm.

    It turned out that there was a fix or workaround, uncheck the option to "Download Image on Stop" in the camera options section.

    Hope this helps. If you need more I will need camera logs.

    PS, I'm answering marty's original question that was from last year. If this is different then log files will be essential.

    Chris
     
  10. astroisme

    astroisme Standard User

    Joined:
    Sep 8, 2015
    Messages:
    8
    Just tried that and the ascom driver still locks up and you cant stop it or control maxim. Only control, alt, delete works to close maxim
     
  11. astroisme

    astroisme Standard User

    Joined:
    Sep 8, 2015
    Messages:
    8
    Any updates on the atik driver for maxim dl or ascom driver? No one seems to be answering the problems. I need to know is this a maxim dl responsibility ot atiks?
     
  12. Chris Rowland

    Chris Rowland Standard User

    Joined:
    Oct 10, 2014
    Messages:
    18
    I need camera logs to be able to provide any feedback.

    Chris
     

Share This Page