Cooler slow or not working STF 8300

Discussion in 'STF Series CCD Cameras' started by Peter Bresler, Apr 25, 2020.

  1. Peter Bresler

    Peter Bresler Standard User

    Joined:
    Jan 30, 2020
    Messages:
    40
    Location:
    Los Osos, CA
    I am getting "waiting for cooler" messages on SGP sequences. Checking the camera settings the cooler is on but the temperature is not going down.
     

    Attached Files:

  2. Colin Haig

    Colin Haig Staff Member

    Joined:
    Oct 27, 2014
    Messages:
    3,751
    Does the cooler work with CCDops ?
     
  3. Peter Bresler

    Peter Bresler Standard User

    Joined:
    Jan 30, 2020
    Messages:
    40
    Location:
    Los Osos, CA
    It says connected. I did not check the temperature.
     
  4. Peter Bresler

    Peter Bresler Standard User

    Joined:
    Jan 30, 2020
    Messages:
    40
    Location:
    Los Osos, CA
    The camera connects with CCDopo; it connects and takes images with SGP, which is what I use. When I disconnect SGP it says "driver not open"
     

    Attached Files:

  5. Doug

    Doug Staff Member

    Joined:
    Sep 25, 2014
    Messages:
    7,189
    What Colin meant was, try operating the cooler from CCDOPS, and see if it cools properly.

    We want to eliminate third-party software as a possible issue, so we can tell if there's a problem with your camera or not.
     
  6. Peter Bresler

    Peter Bresler Standard User

    Joined:
    Jan 30, 2020
    Messages:
    40
    Location:
    Los Osos, CA
    How do you check the temperature with CCDOPS?
     
  7. Doug

    Doug Staff Member

    Joined:
    Sep 25, 2014
    Messages:
    7,189
    Start CCDOPS

    Connect to camera

    Turn on cooler and adjust setpoint.

    Wait and see if the camera's temperature achieves at least 30 degrees below ambient.
     
  8. Peter Bresler

    Peter Bresler Standard User

    Joined:
    Jan 30, 2020
    Messages:
    40
    Location:
    Los Osos, CA
    I see the set point in camera setup. Where does it show the actual temp?
     
  9. Peter Bresler

    Peter Bresler Standard User

    Joined:
    Jan 30, 2020
    Messages:
    40
    Location:
    Los Osos, CA
    I think running CCDOPS in the background solved the problem. SGP now shows it cooling down.
     
  10. Peter Bresler

    Peter Bresler Standard User

    Joined:
    Jan 30, 2020
    Messages:
    40
    Location:
    Los Osos, CA
    Is there any harm with powering the camera off when it is cold?
     
  11. Doug

    Doug Staff Member

    Joined:
    Sep 25, 2014
    Messages:
    7,189
    No, it’s okay to do that.
     
  12. Peter Bresler

    Peter Bresler Standard User

    Joined:
    Jan 30, 2020
    Messages:
    40
    Location:
    Los Osos, CA
    I am still having cooling problems. The camera will not connect with SGP if CCDOPS is running. The temp shown in SGP ssems to go down....I just set it at -5.......very slow. I need to shut off the cooler in SGP to start the sequence.
     
  13. Colin Haig

    Colin Haig Staff Member

    Joined:
    Oct 27, 2014
    Messages:
    3,751
    Only one program at a time will control your camera.
    If CCDOPS is successfully setting the cooling, and you take an image and see the FITS Header has the correct temperature data, then the camera is working.
    The problem is then SGP.
     
  14. Peter Bresler

    Peter Bresler Standard User

    Joined:
    Jan 30, 2020
    Messages:
    40
    Location:
    Los Osos, CA
    Understood. How can I see the camera temp in CCDOPS?
     
  15. Colin Haig

    Colin Haig Staff Member

    Joined:
    Oct 27, 2014
    Messages:
    3,751
    Display... Image info.
     
  16. Peter Bresler

    Peter Bresler Standard User

    Joined:
    Jan 30, 2020
    Messages:
    40
    Location:
    Los Osos, CA
    The cooler is working....software issues. Selecting "cool on connect" in SGP seems to mess things up. If I manually start the cooler after starting the sequence it works.
     

    Attached Files:

Share This Page