Resolved Self guiding

Discussion in 'Legacy Models (ST, STL, etc.)' started by Luis barneo, Oct 20, 2020.

  1. Luis barneo

    Luis barneo Standard User

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    24
    Location:
    Oviedo, Spain
    Colin,
    I don't have remote internet access, and I didn't take care to save dark frames.

    Luis
     
  2. JoeGafford

    JoeGafford Cyanogen Customer

    Joined:
    Feb 22, 2016
    Messages:
    25
    Location:
    Denver, CO
    I cheat when I test the camera off of the scopes. I tape a sheet of aluminum foil over the camera aperture with the filter wheel on and use a needle to make a pinhole in the center. I aim at a lamp or something lit and take images. A quick and easy way to find out if the detectors and filter operations are working. The images will be soft, but discernible. The only time with the internal guider was a weird optical train problem with an 1.8 x tele-extender. The other with the external guider was a Windows 10 update problem.

    Joe
     
  3. Luis barneo

    Luis barneo Standard User

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    24
    Location:
    Oviedo, Spain
    Joe,
    Excuse me, but I don't understand "...The only time with the internal guider was a weird optical train problem with an 1.8 x tele-extender..."

    Luis
     
  4. JoeGafford

    JoeGafford Cyanogen Customer

    Joined:
    Feb 22, 2016
    Messages:
    25
    Location:
    Denver, CO
    Luis,
    This was my only problem in the past with the internal guider in my camera and my optical train. I added a tele-extender that time to nearly double the size of a bright comet coma. That cast a shadow of a pick-off mirror to the guiding sensor due to the widening of the light cone. Sorry for the vagueness.

    Joe
     
  5. Luis barneo

    Luis barneo Standard User

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    24
    Location:
    Oviedo, Spain
    Bill,
    When this camera was in your hands, does the self guiding work?
    Lus
     
  6. Bill

    Bill SBIG Service and Repairs Staff Member

    Joined:
    Oct 12, 2014
    Messages:
    494
    Yes.
     
  7. Luis barneo

    Luis barneo Standard User

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    24
    Location:
    Oviedo, Spain
    My optical train is OTA Celestron 11" f 0.63. Where I put the tele-extender? Or in my case is a barlow?
    Luis
     
  8. JoeGafford

    JoeGafford Cyanogen Customer

    Joined:
    Feb 22, 2016
    Messages:
    25
    Location:
    Denver, CO
    Luis,
    Mine is an 18" F/4.5 Newtonian. You are imaging at the Cassegrain focus on the corrector plate? In this case at F/0.63 you would a different system. That is usually made for wide shots. I haven't seen anybody use a barlow at this focus. The barlow would have to be made for the extreme short F/ ratio.

    Joe
     
  9. Colin Haig

    Colin Haig Staff Member

    Joined:
    Oct 27, 2014
    Messages:
    5,251
    Location:
    Earth
    Joe - I think Luis means f/6.3, not f/0.63.
     
  10. Luis barneo

    Luis barneo Standard User

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    24
    Location:
    Oviedo, Spain
    Colin is correct. f/6.3 Then, in my optical train what is the place of tele-extender for self guiding?
     
  11. JoeGafford

    JoeGafford Cyanogen Customer

    Joined:
    Feb 22, 2016
    Messages:
    25
    Location:
    Denver, CO
    Luis,
    It should be in between your camera and the focusing drawtube. Check the specs on it for the back focus spacing from the lens elements of the tele-extender and the detector. Otherwise you may get greater than or less than the 2x specified. As for guiding, it should work. In my case, I have an old Lumicon pick-off diagonal for the external off axis guider that was a proper step ring size for my 1,4x - 1.8x tele-extender or the field flattener. That, I usually flip that pick-off diagonal opposite so it would not shadow the internal guider chip.

    Joe
     
  12. Luis barneo

    Luis barneo Standard User

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    24
    Location:
    Oviedo, Spain
    Joe and Bill,

    Returning the subject of why the self-guiding of my ST-8XE doesn’t work. I have the opportunity to journey to my observatory to night. Your advices were:

    1. Take dark frames with the self guiding and send to Joe to investigate something.

    2. Look directly if the camera have the secondary CCD or it is broken ¿Throught the hole of the filter, or I need to disassemble the filter wheel from the camera?

    All the other functions of the camera work well. I have not test the AO-7 yet, I suppose that it is necessary the self wokrs.
    Other advices? Thanks for your time


    Luis
     
  13. Colin Haig

    Colin Haig Staff Member

    Joined:
    Oct 27, 2014
    Messages:
    5,251
    Location:
    Earth
    2. - Turn the filter wheel to a Luminance or Clear filter slot. You should be able to see the place where guide sensor (it's notch) is located.
     
  14. Luis barneo

    Luis barneo Standard User

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    24
    Location:
    Oviedo, Spain
    Colin, Bill
    Finally I could arrive to my observatory but the sky is full of clouds. I could investigate following Colin's advices: my camera has two chips and looks well. I couldn't to test the self guiding for the status sky, but take darks from the autoguider and other one from the imager with CCDSoft and with MaxIm. Colin, I don't known if these darks could give you any information(the camera wasn't attached to the OTA/mount). To night, if the sky is good I will try the self guiding with darks.
    Luis
     

    Attached Files:

  15. Colin Haig

    Colin Haig Staff Member

    Joined:
    Oct 27, 2014
    Messages:
    5,251
    Location:
    Earth
    Luis,
    The main imager looks great, nice and clean, no problems.

    The small images from the guider seem to be all 0.
    This means there is a problem.
    It is either (a) incorrect settings, or (b) a hardware failure.

    @Bill do you agree?

    If (a), then I think the software is looking for an external remote guide head. It needs to be set to use the INTERNAL guide chip.
    Here's an example of how to set that up in MaxIm DL Pro 6.24. Your old 5.24 software will have something similar.
    internal_guider.png
     
  16. Bill

    Bill SBIG Service and Repairs Staff Member

    Joined:
    Oct 12, 2014
    Messages:
    494
    Yes, I think it needs to come in.
     
  17. Luis barneo

    Luis barneo Standard User

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    24
    Location:
    Oviedo, Spain
    Last night, the sky was cloudy again, but in a few minutes I can see Mars between the clouds and gave me the opportunity to take some pictures using Mars like a star with TheSkyX Pro camera ad on as unique software (yes, the previous pictures were with MaxIm in “Internal guide chip”). You can see Mars in the imagers but not in the selfguider. If the problem is the hardware, is there any solution? Is it possible use the AO-7 without the self guiding? I attach the pictures. Thanks once again for your advices

    Luis
     

    Attached Files:

  18. Colin Haig

    Colin Haig Staff Member

    Joined:
    Oct 27, 2014
    Messages:
    5,251
    Location:
    Earth
    AO absolutely must have guide sensor in the light path. So, no it won't work.
    You should contact @Bill and send the camera in for repair. You can email him Bill (at) SBIG (dot) com and he will explain how to send it in.
     
  19. Luis barneo

    Luis barneo Standard User

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    24
    Location:
    Oviedo, Spain
    Coli,
    I just sent the camera to Bill. Again, thanks you so much for everything.

    Luis
     
  20. Colin Haig

    Colin Haig Staff Member

    Joined:
    Oct 27, 2014
    Messages:
    5,251
    Location:
    Earth
    Ok Luis, thanks for letting us know.
     

Share This Page